September 28, 2008

Kinderdijk

Today I went with the kids to Kinderdijk.
With the boat from Rotterdam.
The sun was shining, children happy
and I could knit!

I'm knitting a bunch of warm hats to sell,

so this knit is also a little hat.

Does anybody know why this place is called:

Kinderdijk?

My son: "Er wonen hier gewoon heel veel kinderen, mam!".

Tuurlijk, dat ik daar zelf niet op kom!

3 comments:

Noni said...

Hm. Nu ben ik ook nieuwsgierig geworden :)

*google google*

Aha:

Het bekendste verhaal over het ontstaan van de naam Kinderdijk gaat terug naar 1421 tijdens de grote St. Elisabethsvloed. Toen de ergste storm geluwd was ging men de dijk op om te kijken, wat er te redden viel en zag men in de verte een wiegje aan komen drijven. Men had geen hoop, dat daarin nog iets levends zou zijn, maar toen het dichterbij kwam, zag men beweging. Nog dichterbij gekomen zag men, dat een kat het wiegje in evenwicht probeerde te houden door heen en weer te springen zodat er geen water in het wiegje kon komen. Toen het wiegje uiteindelijk vlak bij de dijk was, viste men het wiegje op en bleek er nog een baby in te liggen die, rustig en droog, sliep.

Een ander verhaal vertelt dat de naam Kinderdijk ontstaan is doordat de dijk die er door heen loopt met behulp van kinderarbeid tot stand is gekomen.

Weer een ander verhaal vertelt, dat er een zekere Jan in een groot huis nabij Kinderdijk (Elshout) woonde. Deze Jan had veel kinderen en werd daarom 'Jan der Kindere' genoemd. Later hebben de mensen het gebied, waar hij woonde, Kinderdijk genoemd.

Nog een andere verklaring is, dat de betrokken dijk laag was ten opzichte van omringende dijken. De dijk was dus een kleiner exemplaar, een kind dus.


Ik ben weer helemaal bij, haha! :P
groetjes!

dagmar said...

Kinderdijk, ik krijg meteen last van jeugdsentiment en ik zie mezelf nog op mijn schaatsjes langs die molens krabbelen.

Storm op Zolder said...

Naast Noni heeft M. ook gelijk!
Mijn grootvader was een Kinderdijker en hij was er 1 van 11 ;-)